Radics Barnabás Családi Pincészete

Somló – Tokaj

 

A szőlészethez és a borászathoz fűződő szeretetem és kötődésem gyermekkoromból fakad, mivel a Somlón nőttem fel az apai és nagyapai szőlőkben és pincékben. 

1998-ban végeztem a Soós István Borászati Technikumban borász technikusként, majd egy kis időre elkanyarodva Dunaújvárosi Főiskolán és később pedig a Miskolci Egyetemen kohómérnöki szakon tanultam, és végeztem is.

A miskolci évek alatt  2004-ben szereztem egy pincevezetői állást a Tokaj-Hegyaljai Borvidéken, Tállyán. Így ragadtam itt, és így tértem vissza eredeti szakmámhoz.

2005 januárjától az Angyal Borászat és Szőlőbirtok szakmai vezetője vagyok.

Mára családot is alapítva saját pincészettel és szőlőbirtokkal rendelkezem.

 

A szőlészet.

2007-ben 0,4 hektár saját és 2 hektár bérelt szőlő művelésével indítottam el a pincészetemet. Jelenleg 8 hektárnyi területen termelek furmintot és hárslevelű fajtákat, melynek 60 %-a saját tulajdon. A termesztésben két állandó alkalmazott segít, a gépi munkálatokat pedig saját gépparkkal végezzük. A tőkék térállása 2,8mx1m, a karok magassága 0,6m és 0,8m. Hektáronkénti 40-60q átlagos szőlőterméssel dolgozunk, mely a rosszabb évjáratokban is használható minőséget biztosít. A talajmunkákat (szántás, tárcsázás) minden  évben és minden sorban elvégezzük több alkalommal is. Tápanyag utánpótlást  4 évente szerves trágyával, valamint a permetezések során un. lombtrágyákkal szoktuk elvégezni. Növényvédelemben törekszem a permetezések számának a minimalizálására, max. 5 alkalom. Egy részről a termelési költségek visszafogása érdekében, más részről, pedig ami a legfontosabb: a  fürtök minősége érdekében. Agyon mérgezett termésből nem kapok egészséges, szép ízvilágú bort.

A borászat.

Az új építésű 5 méter széles, 45 méter hosszú egri tufa blokkokból rakott, boltíves pince Rátka község belterületén található. Itt készítem a boraimat, melyeket bérpalackoztatás után  itt tárolok egészen az értékesítésükig.

A szőlő feltárását  követően 1 napig áztatom a cefrét  a préselésig. A mustfrakciókat elkülönítve kezelem és minden esetben nyálkázással tisztítom meg. A száraz boroknál tápsókat és a fajtához kiválasztott élesztő törzseket használok, mert így tudom megvalósítani az erjesztések normál lefutását. A félédes, édes tételeknél viszont az évjárat adta természetes élesztőszelekcióval dolgozom. Enzimatikus seprőbontást csak a száraz, félszáraz furmint boroknál alkalmazok.

Szinte minden tételemet hosszabb rövidebb ideig tartó  hordós érleléssel készítem el , kivéve az Irsai Olivér fajtát. Egyaránt használok kisméretű 225-300 literes barrique  és nagy 1000-1500 literes ászok hordókat, ezek megválasztását mindenkor a borok jellege határozza meg. 

A boraimnál nagyon fontosnak tartom a palackos érlelést, mely a pincében elhelyezett kalodákban történik. Ez az időtartam kettőtől akár  12 hónapig is eltarthat, mire úgy döntök, hogy a bort elkezdem értékesíteni.

Két bortípust készítek, amennyiben az évjárat engedi.

A Pazar borcsalád  a komplexebb, kifinomultabb vásárlói igényekhez mérten készül, alacsonyabb termésátlagú (40q/ha) területekről szüretelve és hosszabb ideig 8-12 hónapig tartó érleléssel, ezek mennyisége évi 1500-4000 palack fajtánkként. 

A Pompás borcsalád fiatalos, könnyedebb hangvételű,  jó ivású gasztro borok, melyeket a minden napi fogyasztásra ajánlok. Itt a legfontosabb a bor minősége mellett a jó ár kialakítása, hogy valóban napi szint en is elérhető legyen.